UNIUNEA NATIONALA A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMANIA


Cautare pe site

Presedintele Uniunii

     In legislatura 2022 - 2025,
     Presedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, este domnul Dumitru Viorel Mãnescu.

     Domnul Dumitru Viorel Manescu s-a nascut in Bucuresti la 23 octombrie 1947 si are o fiica.

     A urmat cursurile Scolii si ulterior al liceului -Mihai Viteazul- din Bucuresti intre anii 1954 - 1965, iar intre anii 1969-1974 urmeaza cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti, sectia Juridica.

     Dupa absolvirea studiilor in cadrul Facultatii de drept a Universitatii Bucuresti in anul 1974 si-a desfasurat neintrerupt activitatea exclusiv in domeniul notarial timp de 39 ani, pana in prezent, astfel:
  • 1974 – 1976 – Notar stagiar la Notariatul de stat al sectorului 8 Bucuresti;
  • 1976 – 1979 – Notar de stat la Notariatul de stat al sectorului 8 Bucuresti;
  • 1979 – 1982 – Notar sef adjunct la Notariatul de stat al sectorului 1 Bucuresti;
  • 1982 – 1989 – Notar sef la Notariatul de stat al sectorului 2 Bucuresti;
  • 1989 – 1991 – Notar sef la Notariatul de stat al sectorului 3 Bucuresti;
  • 1991 – 1995 – Notar sef la Notariatul de stat al sectorului 1 Bucuresti;
  • 1991 – 1995 – membru in Comisia de examen pentru definitivat a fostilor notari de stat, comisie din cadrul Ministerului de Justitie si membru in Comisia de elaborare a Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale si a Regulamentului de punere a sa in aplicare.

     Din 17 noiembrie 1995, domnul Dumitru Viorel Manescu este notar public in cadrul Camerei Notarilor Publici Bucuresti si asociat in cadrul Societatii civile profesionale MENTOR.

     In perioada 22 iulie 1995 – 19 septembrie 1998, domnul Dumitru Viorel Mãnescu este Presedintele Camerei Notarilor Publici Bucuresti.

     La 30 martie 1996–21 noiembrie 1998, este desemnat Presedinte Executiv al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România, calitate in care se implica cu toata energia in promovarea interna si internationala a notariatului public român.

     Din 21 noiembrie 1998 si pana in prezent, prin votul Congresului Notarilor Publici din România, domnul Dumitru Viorel Manescu a fost ales Presedintele U.N.N.P.R.

     In perioada 3 iulie 2001-1 decembrie 2003, este ales Vicepresedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania.

     In perioada 1 decembrie 2003-1 decembrie 2005 este ales Presedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania.

     Din anul 2001 pana in prezent, este ales reprezentantul notariatului roman in cadrul Uniunii Internationale a Notariatului Latin, in calitate de Consilier permanent.

     Intre anii 2004-2007, domnul Dumitru Viorel Manescu este Consilier executiv in cadrul Comitetului Executiv al Uniunii Internationale a Notariatului si responsabil pentru Tarile Balcanice.

     La 10 decembrie 2004 este decorat cu Ordinul National -Steaua Romaniei- in grad de Cavaler, in semn de apreciere pentru meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie si a asigurarii statului de drept, in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

     Din anul 2005 pana in prezent este membru in Consiliul de Administratie al Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

     Din anul 2007 pana in prezent este Consilier general al Uniunii Internationale a Notariatului Latin.

     Incepant cu anul 2000 pana in 2009 a fost Doctorand al Facultatii de Drept - Universitatea Bucuresti, Catedra de drept Privat-Domeniul procedura civlã, Conducator Doctorat: prof.univ.dr. Viorel Mihai Ciobanu. In anul 2010 este Doctorand al Universitatii Lucian Blaga Sibiu, prin transfer Domeniul - Procedura Civila, Conducator Doctorat: Prof. Univ. Dr. Ioan Les. In acelasi an sustine teza de doctorat obtinand titlul de doctor in drept.

     In anul 2010 este ales Vicepresedinte al Comisiei juridice a Confederatiei Nationale a patronatului Roman.

     In anul 2010 a obtinut titlul de doctor in drept al Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

     In anul 2010 este numit Preşedintele Institutului Notarial Român şi Preşedintele Consiliului Director şi al Consiliului Ştiinţific al acestei instituţii.

     In perioada 1 iulie – 1 octombrie 2011 Membru în Comisia de redactare a “Indrumarului notarial” şi a „Ghidului de practică notarială ” ca urmare a intrării în vigoare a Noului Cod Civil.

     In perioada 27 noiembrie 2011 – 8 mai 2012 a fost coordonator şi membru al Comisiei de redactare a proiectului de modificare al Legii nr36/1995 cu privire la notarii publici şi activitatea notarială.

     In perioada 25 noiembrie 2011 a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în gradul de “Ofiţer” “în semn de înaltă apreciere pentru îndeplinirea actului de justiţie şi consolidarea statului de drept.

     In perioada 20 septembrie 2012 - 26 martie 2013 a fost ales Presedinte al Fundaţiei “Institutul Român de Informaţii Juridice”.

     In perioada 19 octombrie 2012 a fost reales Preşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
  • Nu face parte din nici un partid politic şi nici din alte organizaţii , cu excepţia Camerei Notarilor Publici Bucureşti şi a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România;
  • Nu desfăşoră activităţi comerciale şi nici nu face parte din nici o societate comercială , nici el şi niciun membru al familiei sale , singura sa activitate fiind aceea de notar public.
  • În consecinţă , trebuie menţionat că si-am pus toată energia în slujba dezvoltării instituţiei notarului public.



     Preşedintele Uniunii este şi preşedintele Consiliului Uniunii şi are următoarele atribuţii:
  • reprezintă Uniunea pe plan intern în raporturile cu autorităţile publice din România, cu organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, cu cele profesionale, iar în plan extern, cu organizaţiile naţionale şi internaţionale ale notarilor publici şi oriunde va fi invitat oficial în calitate de preşedinte;
  • ordonanţează cheltuielile bugetare ale Uniunii; preşedintele poate delega această atribuţie prim-vicepreşedintelui;
  • convoacă şi conduce şedinţele Congresului, Consiliului Uniunii şi ale Biroului executiv al Consiliului Uniunii;
  • angajează personalul de specialitate şi administrativ al Uniunii, cu respectarea organigramei şi statului de funcţii, aprobate de către Biroul executiv al Consiliului Uniunii;
  • exercită, în condiţiile legii, acţiunea disciplinară împotriva notarilor publici;
  • îndeplineşte orice alte atribuiţii prevăzute de lege, regulament, statut şi alte acte normative.

Mesajul Presedintelui U.N.N.P.R.


    Credem ca si institutia noastra poate fi perceputa ca o mare familie. O familie puternica si demna, cu multi prieteni atât in tara, cât si in afara granitelor, cu succese din anii ce-au trecut si cu sperante pentru anii ce vor urma. Ne dorim sa fim uniti de aceeasi incredere in viitor, care ne-a insotit evolutia inca de la inceputul existentei noastre profesionale si sa fim convinsi ca in toti acesti ani am reusit si sa speram ca putem preda generatiilor viitoare stafeta unei profesii liberale. Avem aceasta datorie, cu atât mai mult cu cât multi dintre mai tinerii nostri colegi au adus o nespusa bucurie parintilor prin alegerea aceleiasi cariere de notar. Intreaga activitate a notarilor publici, ca de altfel si a structurilor sale de reprezentare profesionala este pusa in slujba persoanelor fizice si juridice, in vederea asigurarii exercitarii drepturilor si ocrotirii intereselor acestora. Ne bucuram de increderea cetatenilor, de faptul ca sfatul nostru a contat in garantarea actelor juridice solicitate de ei, in apararea securitatii si confidentialitatii actelor notariale incheiate.


 

Notar Public,
Dr. Dumitru Viorel Manescu,
Presedinte al U.N.N.P.R
Back pageBack to top