UNIUNEA NATIONALA A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMANIA


Cautare pe site

Consiliul Notariatelor din U.E. (CNUE)

   Notariatul in serviciul cetateanului roman | Organizare | Valoarea adaugata a actului notarial | Noi, Notarii Europei | R.N.E.

Activitatea notariatului in CNUE


    C.N.U.E. (Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană)
    "Cine suntem noi"

    Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (C.N.U.E.) este un organism oficial si reprezentativ al profesiunii notariale pe lângă instituţiile europene acţionând cu scopul afirmării notariatului în serviciul cetăţeanului european.

    Purtator de cuvant al profesiunii, ea dispune de puterea de negociere si de decizie pentru ansamblul notarilor din Uniunea Europeana.

    C.N.U.E. regrupeaza notariatele din toate Statele membre ce cunosc aceasta institutie: Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia si Slovenia.

    Notariatele europene sunt reprezentate in cadrul C.N.U.E. prin presedintii organismelor nationale ale notariatului. C.N.U.E. este plasata sub autoritatea unui Presedinte, purtator de cuvant al C.N.U.E, care isi exercita functiile pe o durata de la unu la doi ani.
    C.N.U.E a fost structurata in anul 1993, in momentul desavarsirii pietii unice; ea dispune de un birou permanent situat in inima Europei, la Bruxelles. Este vorba despre ASBL (Asociatie fara scop lucrativ) de drept belgian care are organizare proprie.    "Misiunea noastră"


    C.N.U.E se angajeaza in mod hotarat in constructia Europei de drept.

    Iata de ce ea isi propune drept misiune promovarea Notariatului si contributia sa activa in intreg procesul decizional al instututiilor europene care au legatura cu domeniile care intereseaza viata juridica a cetateanului, accesul la justitie si in plus protectia consumatorului.

    C.N.U.E isi exercita misiunea in special printr-o munca de dialog si de intelegere permanenta cu instantele europene.

    Ambitia sa este de a contribui la constituirea unui spatiu juridic comun in Europa, la construcţia Europei Dreptului prin angajament şi acţiuni proprii, la punerea în valoare a notariatului european si la corecta aplicare a dreptului national si comunitar.

    In plus, ea isi informeaza in permanenta membrii despre evolutia legislatiei europene si despre toate initiativele luate de catre diferitele institutii ale Uniunii; ea le asista in formarea continua a notarilor in dreptul comunitar.
Austria
Belgia
Bulgaria
Republica Ceha
Croaţia
Estonia
Franta
Germania
Grecia
Ungaria
Italia
Letonia
Lituania
Luxembourg
Malta
Olanda
Polonia
Portugalia
Romania
Slovacia
Slovenia
Observator: Turcia
    "In acest an se împlinesc 6 ani de la aderarea notariatului român la C.N.U.E. şi ne mândrim că, în plan european, prin aceasta, notariatul român s-a racordat în mod nemijlocit la realităţile politice şi legislative europene, profilându-se ca unul dintre cele mai active notariate în sânul organizaţiei şi fructificând din plin avantajele statutului său de membru.
    Aceste performanţe nu ar fi fost posibile în termen absoluţi pentru o organizaţie mică, cum este U.N.N.P.R., decât graţie efortului echipei noastre, a tuturor notarilor publici români care au contribuit fiecare individual sau prin reprezentanţii lor la nivel de Cameră şi Uniune ca organizaţia lor profesională să devină un partener european de încredere şi apreciat în cadrul C.N.U.E.."

Notar Public,
Dr. Dumitru Viorel Mănescu,
Preşedinte al U.N.N.P.R

>
Back pageBack to top